3 Aralık 2009 Perşembe

NEED FOR SEED SHiFT





Need for Speed Shift İncelemesi

Need for Speed ! Bir zamana damgası vurmuş, bilgisayar oyunları arasında efsaneleşmiş bir oyun serisi. Tabi ki bu serinin altın oyunu Need for Speed: Underground 2. Çoğumuz şimdi bile ne unutulmaz oyundu ama diye iç geçiriyoruz. Bu oyununun arkasından çok NFS oyunu çıkartıldı ama oyun severler için sonuç hezimetten öte gitmedi. Her yeni NFS oyunu geçmişin hatrına alındı ve her yeni oyun NFS’ye duyulan saygıyı biraz daha azalttı. EA Games de bunun farkında. Bu sebeple her yeni NFS oyununu biraz daha başarılı yapmak ve oyun severlerin eski tepkisini yeniden yakalamak amacındalar. Bu amaç doğrultusunda da çok reklamı yapılan, çok iddaalı olan Need for Speed: Shift’i piyasaya sürdüler. Şimdi bu oyuna bakalım.

need for speed shift 0
Bir Kırmızı, İki Kırmızı, Üç Kırmızı, Gazlaaa
Oyuna ilk başladığımızda şunu görüyoruz. Oyun buram buram; Nascar, Grid kokuyor. O sokak yarışlarından, doğal şehir trafiğinden, her an çarpıp altımıza alabileceğimiz insanların bulunduğu ortamlardan artık tamamen vazgeçilmiş ve oyun araba yarış pistlerine yönelmiş. EA Games bu tutumuyla Need for Speed oyun serisinin imajını da tamamen değiştirmiş. Kim bilir belki bu NASCAR oyun serisinin sonlandırılmasıyla alakalıdır. NFS, NASCAR’ın bayrağını devralmış olabilir. Yada EA Games bu yarış türünün daha popüler olacağını düşünmüş olacak ki bu şekilde bir dönüş gerçekleşti. Need for Speed: Shift oyunu tüm bu olumlu ve olumsuz eleştiriler arasında piyasaya sürüldü.

need for speed shift 6
Yarış Keyfi İçin…
Oyunun popülerliğinin günden güne düştüğünü ve EA’in bunu engellemek için oyunu yenilikler kattığını söylemiştik. İşte bu yeniliklerden ilki ve belkide en güzeli “kokpit sürüş modu”. Bu mod daha önceden de bir çok oyun ve seride denenmişti ama belirtmeliyim ki ilk defa bu kadar iyi olanına şahit oldum. Bir kere direksiyon havada kendiliğinden ahenkle dans etmiyor. O direksiyonu tutmuş ve komutlarımızla birebir orantılı olarak direksiyona yön veren elleri görebiliyoruz. Bunun yanında kendimizi gerçek bir araba yarışında gibi hissetmemizi sağlayan dikiz aynası ve sol ayna da mevcut. Sağ aynanın olmaması da son derece mantıklı ve kabul edilebilir bir şey. Gerçekten bu aynalar oyun içerisinde çok işimize yarıyor ve oyuna heyecan ve adrenalin katıyor.

need for speed shift 3
Virajlara Dikkat
Kokpit Modunu gerçekçi kılan başka bir özellik ise virajlarda ve kasislerde araç sallandıkça kokpitin içininde sallanması. Tüm göstergeler ve direksiyon her kasis ve virajda sallanarak gerçeklik hissiyatını arttırmış. Bunun yanında oyuna getirilen bir başka yenilik ise araç hasar durumu. Oyun severlerin şiddetle istediği ve eksikliği durumunda çok tepki gösterdikleri araç hasar özelliği Need For Speed Shift oyununa mükemmel olmasada güzel sayılabilecek bir şekilde aktarılmış. Artık virajları alamayıp bariyerlere çarpınca öle yola tıngır mıngır devam etmek yok. Aracınız gerçekten büyük hasarlar alıyor. Mesela kaput yamuluyor, çarpmalar devam ederse ön kaputun uçtuğunu görebiliyoruz. Bunun yanında çamurluklar yamuluyor, kapılar göçüyor daha da güzeli camlarımız çatlayabiliyor. Tüm bu hasarlar yarış sonunda aracınıza verdiğiniz özeni gözler önüne seriyor.

need for speed shift 4
Sürüş Keyfinde Çeşitlilik
Oyuna araç hasar özelliğinin getirildiğini söylemiştik. Ama açıkçası bunda yüzde yüz başarılı olmuş diyemeyeceğiz. Bunun sebebinide şu şekilde açıklayalım. Oyunda casual, normal, experienced ve pro modları mevcut. Bu modlarda değişiklik yaparak oyun içi gerek direksiyon hakimiyeti, gerek araç hakimiyeti, gerekse hasar şiddetinde değişiklikler yapılabiliyor. Casual modunda ne kadar hasar alırsanız alın hemen hemen araç sürüşünde hiçbir zorluk yada araç gücünde hiçbir düşüş olmuyor. İşte bu benim yüzde yüz başarılı diyemememin sebeplerinden bir tanesi. Bunun yanında pro modunda aldığınız hasarlar özellikle direksiyon kabiliyetinizi çok etkiliyor ama yine aracın hızını birebir etkilediğini söyleyemiyorum. Yarış bitip aracınızın o halini gördüğünüzde bu araba nasıl buraya kadar gelebilmiş diye içinizden geçirebiliyorsunuz. Fakat yinede tüm bu eksikliklere rağmen oyunun seviyelere ayrılmış olması ve hasar özelliğinin kalbur üstü bir performans göstermesi oyundaki olumlu yönlerdi.

need for speed shift 5
NFS Shift’te Yol Canavarları
Need for Speed oyununun en klasik, en özel yanlarından bir tanesidir araba modifiye özelliği. Bu özellik sayesinde en basit araçları bile birer hız canavarlarına dönüştürebilir, dış görünüşteki yeniliklerlede bunları destekleyebiliriz. Bunun yanında NFS Shift’e birde BMW 1.35İ Coupe, Lamborghini Reventon gibi yol canavarlarının eklendiğini düşünürsek araba yarışı severler için bu oyunun ne kadar eğlenceli hale geldiğini anlamış oluruz. Bu araçlarla hız yapmak, yarışlara katılmak inanılmaz bir zevk ama bu araçlara hayran olan arkadaşlarımız yarışın sonunda araçların ne hale geldiğini gördüklerinde biraz üzülebilir. O yüzden önemli olan katılmaktı yeterki arabama bişey olmasın diyorlarsa yavaş yavaş sağdan sağdan gitmelerinde fayda var :)

need for speed shift 2
Peki ya Grafikler ?
Her oyunun ve dolayısıyla her incelemenin vazgeçilmez unsuru olan grafiklere değinmek gerekirse, NFS Shit oyunu grafikler yönünden bizden geçer not almayı başardı. Gerek araç görüntü grafikleri olsun gerekse pist, tribün görüntüleri olsun yeterli seviyedeydi diye düşünüyorum. Özellikle bir şeye değinmeden geçemiycem, oyunu açtığımızda halihazırda kullandığımız arabanın menü kısmında gösterilmesi çok başarılı olmuş. İnsana ayrı bir oynama ve modifiye etme şevki katıyor. Daha sonra oyun içi hasar grafikleri ve çarpışma anlarıda başarılı olmuş. Özellikle çarpışma anında sürücünün görüş gücünü bir anlık yitirmesi ve toz bulutlarının oluşması göze hoş gelen ayrıntılardandı. Bir araba yarışı oyunu için en önemli olan şeylerden bir tanesi olan ses grafikleride oyunda geçer not alan özelliklerdendi. Ayrıca oyunda sadece kokpit modunun değil bunun yanında alıştığımız normal tepeden bakış modununda korunması güzeldi.

need for speed shift 1
NFS Shift Oyununa Genel Bakış
Need for Speed Shift oyunu benim gibi eskide kalan ve onun özlemini çeken oyun severlerin isteklerini tam karşılamayacaktır. Çünkü ben ve benim gibi arkadaşlarım halen Need for Speed 2 Underground oyununun en iyisi olduğunu düşünenleriz. Oyunun genel çizgisini bu kadar ters bir açıyla değiştirmesini bir anda kabul edemeyiz. Ama değişmeyen tek şey değişimin kendisidir felsefi görüşünü benimsemiş arkadaşlarımızın NFS serisinin son oyununu beğeneceği kanaatindeyim. Yeni araçlar, yeni pistler ve yepyeni çizgisiyle Need for Speed Shift oyunu yeniliği seven arkadaşlarımız için eğlenceli ve bir okadar da heyecan verici bir oyun olacaktır.

UTP
Genel : 85
Grafik : 85
Ses : 84
Eğlence :85


 Alintidir..ixiroyun.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder